Wat te doen bij sociale angst

De zijlijn

Wat te doen bij sociale angst, ook wel sociale fobie genoemd? We leven in een onzekere tijd, waarin het gevoel dat je nergens meer veilig bent makkelijk naar voren kan komen. Gewoon naar buiten gaan en mensen ontmoeten wordt een uitdaging, die je steeds moeilijker vindt. En het is logisch dat je eigenlijk geen andere beschermingsmogelijkheid ziet, dan jezelf op de zijlijn te plaatsen. Je hebt daarmee immers meer controle over wat je wel en niet op je af laat komen.

Angst wordt veroorzaakt door gebrek aan kennis. De schaduw van angst verdwijnt, zodra het met jouw innerlijke wijsheid wordt verlicht.

Je veilig voelen

Jezelf op de zijlijn plaatsen geeft je een veilig gevoel, maar het werkt niet op de langere termijn. Je komt daarmee in een neerwaartse spiraal, waarbij je jezelf steeds verder afsluit. Je wereld wordt kleiner en tegelijkertijd ervaar je de prikkels die je nog wel bereiken als heftiger. Je onderbewustzijn speelt hierbij een grote rol. Die wil er namelijk alles aan doen om je veilig te houden. Angst is de manier waarop je onderbewustzijn je waarschuwt voor iets wat het herkent als een onveilige situatie.

Als het onderbewustzijn aan een ervaring wordt herinnert, die als onveilig werd beoordeeld, dan zal het je dat via angst laten weten.

Wat te doen bij sociale angst

Veilig en aangenaam

Voordat we de vraag “Wat te doen bij sociale angst?” kunnen beantwoorden is het belangrijk om nog wat meer te weten over het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn heeft twee hoofdtaken: Ten eerste zorgt het voor je veiligheid (overlevingsinstinct) en ten tweede wil het je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Je zou denken: Daar is toch niks mis mee? Het probleem is dat je onderbewustzijn makkelijk de verkeerde conclusie trekt, omdat het niet alle beschikbare informatie gebruikt bij het herkennen van een (onveilige) situatie.

Het onderbewustzijn weet uit vorige ervaringen welk gedrag/keuze het beste werkt om uit de onveilige situatie te komen.

Spamm

Je onderbewustzijn is dat deel van jouw brein dat automatisch, zonder dat je er bij na hoeft te denken, conclusies trekt en reageert. En het werkt zo snel en goed dat je meer dan 90% van jouw beslissingen en gedrag overlaat aan je onderbewustzijn. Maar het kan zijn dat er ‘spamm’, in de vorm van onverwerkte emoties, aangeleerd gedrag en/of onbewuste denkpatronen, in je onderbewustzijn terecht is gekomen, waardoor het op bepaalde momenten de verkeerde conclusie trekt en je daarbij automatisch uit de ‘gevarenzone’ loodst, terwijl er helemaal geen gevaar is.

De bewustwording en het omzetten van beperkend gedrag/keuzes en de behandeling van op angst gebaseerde emoties bevrijden je onderbewustzijn en daarmee jou.

 

Wat helpt mij?

Nu duidelijk is hoe groot de invloed van het onderbewustzijn is op je dagelijkse keuzes en gedrag, komen we terug op de vraag: Wat te doen bij sociale angst? De eerste stap is het bewust worden van de ‘spamm’ in je onderbewustzijn, die jouw tegenhoudt om je vrij in de wereld te kunnen bewegen. Energetische therapie is bij uitstek geschikt om je bewust te worden van deze ‘spamm’ en deze vervolgens te transformeren. Dat kan omdat deze therapie onverwerkte emoties behandeld, innerlijke rust en inzichten geeft en je helpt het beperkend denken in je onderbewustzijn om te zetten.