Spirituele Groei

Spirituele Groei / Bewustzijnsgroei

Heb je er zelf wel eens aan gedacht om energetische therapie te gebruiken om jezelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen?
Vaak wordt de gedachte dat therapie je hierbij kan helpen direct op de grote hoop gegooid met het idee: Ik therapie? Ik heb mijn zaakjes best goed op orde. En misschien is dat zo, maar als je bedenkt dat je gedrag en keuzes voor meer dan 90% door je onderbewustzijn wordt bepaald, dan zou het geen kwaad kunnen om er wat meer over weten te komen.

Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Zet ik stappen in de richting van wat ik graag wil bereiken?
  • Gun ik mezelf elke dag een half uurtje een moment met alleen mijzelf?
  • Als ik in de spiegel kijkt, wat kijk ik dan naar? Mijn ogen?
  • Verloopt elke dag volgens hetzelfde patroon?
  • Hoe reageer ik op situaties? Met actie?
  • Ben ik snel prikkelbaar?

Natuurlijk zijn er veel meer vragen die je kunt stellen, maar het geeft je een eerste indruk. Als je meerdere vragen met nee hebt beantwoord, dan zegt dat iets over wat voor programma’s er in jouw onderbewustzijn actief zijn. En let wel: Veel programma’s zijn erg handig om snel en moeiteloos door je onderbewustzijn te laten afhandelen. Bijvoorbeeld als je elke dag met je auto naar je werk rijdt, dan gaat dit op de automatische piloot (je onderbewustzijn).

spirituele groei

Onderbewustzijn

Maslow (1943) ontdekte dat er een volgordelijkheid in de universele behoeftes van de mens zit. De simpele versie: 1) Zorgen dat je veilig bent. 2) Zorgen dat je je prettig voelt. Dit wordt allemaal geregeld door je automatische brein, ook wel je onderbewustzijn genoemd.

Tot een leeftijd van ongeveer 7 jaar neemt je onderbewustzijn alle denkpatronen, normen, waarden, overtuigingen over van de omgeving. Daarna begint de ratio (frontale cortex) actiever te worden, waardoor je geleidelijk aan een filter ontwikkeld, dat niet zomaar alles meer als waarheid accepteert. Maar de basis, die gevormd is in de eerste 7 jaar verandert niet zomaar.

Wie bepaalt jouw keuze?

De psychologie heeft ondertussen niet stil gezeten. Het heeft ontdekt hoe makkelijk het onderbewustzijn te beïnvloeden is. En dus wordt er bewust gebruik van gemaakt om mensen in een bepaalde richting te sturen. Voorbeelden van subtiele manieren om het onderbewustzijn in een bepaalde richting te sturen zijn te vinden bij de Amerikaanse verkiezingen, maar ook keuze van de Britten met Brexit is op deze wijze gestuurd. Een meer bekend voorbeeld is om een verkoopprijs 11,99 gebruiken in plaats van 12,-. Heb je overigens ooit gemerkt dat je meer geneigd bent om voor een aanbieding te gaan als je wordt gezegd dat dit je laatste kans is?

Wil jij meer bewust van jouw eigen spirit op deze wereld rondlopen? Groeien naar wie je werkelijk bent? Op elk moment gewoon jezelf zijn? Keuzes in het moment maken en die goed voor jou voelen?

Spirituele groei / Bewustzijnsgroei helpt je bewust te worden van hoe jij leeft, denkt en reageert. Wil je nog steeds presteren of is het tijd om te gaan spelen met mogelijkheden?