Wat betekent onvoorwaardelijke liefde voor jou? Of misschien kan ik beter vragen: wanneer heb je onvoorwaardelijk lief?

Onvoorwaardelijk zegt het eigenlijk al: Je stelt geen voorwaarden om jou liefde te delen. Je deelt je liefde en hoeft er niets voor terug. Maar als je goed kijkt naar je relaties, bijvoorbeeld thuis of op het werk, dan zie je dat je wel degelijk verwachtingen hebt. En daar is niets mis mee, maar het is belangrijk dat je er bewust van bent.

Iedereen wil gewaardeerd worden en de eerste gedachte is: Als ik me gedraag, zoals er van me verwacht wordt en maar genoeg doe, dan krijg ik die waardering vast. Maar als we dit doen, dan maken we keuzes, die we vroeger of later als een verplichting gaan voelen. We maken ze namelijk niet omdat we er zelf blij van worden. En dat heeft gevolgen voor hoe we ons voelen, want ervaren we dan nog de volle vreugde en vrijheid in wie we zijn en wat we doen?

Wat zien we over het hoofd? Eigenliefde! Eigenliefde wil zeggen, dat we onze verlangens en wensen serieus nemen en deze meenemen in al onze beslissingen. Als je dat doet, dan maak je geen keuzes meer, die niet passen bij wie jij bent. En… met elke keuze die je met die intentie maakt groeit de liefde en waardering voor jezelf. Je zult merken dat je daardoor steeds minder afhankelijk wordt van de liefde en waardering van anderen. En doordat de liefde en waardering voor jezelf groeit, verandert ook je omgeving. Je wordt dan als vanzelf gewaardeerd om wie je bent en de keuzes die je maakt. Alleen heb je die bevestiging dan niet echt meer nodig.

En onvoorwaardelijk liefde? Je respecteert de verlangens en wensen van anderen en hebt compassieĀ  voor het pad dat ze lopen, maar jij loopt jouw pad en blijft trouw aan jouw wensen en verlangens.

Van hart tot hart

Ruud de Graaf

Foto: Josh Sorenson