Soms krijg ik wel eens de vraag waar mediteren goed voor is. Is het alleen rustig te worden?  Nee, het is veel meer. Een meditatie brengt je naar een andere staat van bewustzijn. Een staat van zijn, waar je je denken en alles waar je je druk over maakt gewoon even laat voor wat het is, zodat je met een ander deel van jezelf contact kunt maken. Waarom je dat zou willen? Nu, dat diepere deel waarmee je contact maakt heeft antwoorden en inzichten op vragen waar jij als mens mee stoeit. Het helpt je om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken, omdat je zult voelen dat dit deel van jouw er onvoorwaardelijk voor jou is en geen enkel oordeel over je heeft.

In het begin is het even wennen om te mediteren en lukt het je misschien niet gelijk om alle gedachtes die in je opkomen te laten voor wat ze zijn, maar oefening baart kunst. En als er tijdens een meditatie gedachtes naar voren komen, laat ze er dan gewoon zijn, maar ga er niet in mee. Je gedachtes proberen uit te bannen of te blokkeren heeft geen zin, want dan ben je hard met je hoofd aan het werk en die wil je juist stil zetten. Wat helpt is om je aandacht te richten op je ademhaling. Luister naar je ademhaling…

Er zijn heel veel verschillende meditaties. Kijk google er maar op na. Vele daarvan zijn gericht om de rust in jezelf weer te terug vinden, maar er zijn ook meditaties die verder gaan. Bijvoorbeeld om oude bagage op te ruimen die geen doel meer dient en die jou onbewust tegen houdt om je meer vrij te voelen. Te durven kiezen voor datgene wat jouw blij maakt, zonder misplaatste zorgen en schuldgevoelens. Kijk vooral rond, maar als je echt aan de slag wilt met de vernieuwing van jezelf, bel me, want de geleide meditaties (InnerChild, Mel Brand, Canada) die ik geef werken veel dieper op je in. Dat komt onder andere doordat er een energetische component aan toegevoegd wordt, die afgestemd is op jou.

Van hart tot hart,

Ruud